Ads Top

Huizen leveren energie op in Noord-Holland

Onlangs was de eerste dag van de Duurzame Huizen Route 2016. De route trok veel belangstellenden, ook bij woningen in Noord-Holland. De provincie ging op bezoek bij 2 huizen op de route in Noord-Holland.

Ruim 18 jaar geleden kocht Ferry van Peet zijn woning uit 1922 in Haarlem. Hij heeft de woning volledig gerenoveerd. Met zijn technische achtergrond wist hij hoe hij zijn woning kon ombouwen tot een energieleverend huis. Met het fotoboek erbij laat hij het verschil zien tussen de woning die hij kocht en de woning nu.

Comfort was een belangrijke motivatie om de woning mooier en duurzamer te maken. In de woonkamer brandt een houtpelletkachel. Hierin worden speciale houtpellets verbrand. Dit zijn kleine cilindervormige korreltjes gemaakt van zaagmeel en houtafvalsnippers. Deze verwarmingsbron is CO2-neutraal en zorgt voor prettige warme luchtstroom die comfortabel aanvoelt.

Een paar jaar geleden sloot van Peet de gaskraan definitief af toen de keuken werd voorzien van een inductiekookplaat. Het afsluiten van de gasaansluiting levert hem jaarlijks een behoorlijke besparing op. De elektriciteit wordt opgewekt door 12 zonnepanelen die jaarlijks 2.800 kWh opleveren (gemiddeld verbruikt een huishouden 3.300 kWh elektriciteit per jaar), met dank aan de gunstige zonpositie van Haarlem. Het huis is nu, met de bezetting van een gezin met 2 kinderen, energieleverend.

Na aankoop van zijn woning, 12 jaar geleden, heeft Otto van de Berg een bodemlus van zo’n 90 meter diep laten boren en daar een warmtepomp op aangesloten. De warmtepomp levert voldoende warmte op om de begane grond, voorzien van vloerverwarming, te verwarmen. De bovenverdieping is wel uitgerust met radiotoren en aangesloten op een aanvullende HR-Ketel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.