Ads Top

Onderzoek naar veiligheidsaspecten van zeewierteelt

De veiligheid op zee is het thema van onderzoek binnen een nieuw samenwerkingsverband tussen Lloyd’s Register Foundation, Wageningen University & Research en TNO. Met een bedrag van € 565.000 onderzoekt een multidisciplinair team van wetenschappers met name veiligheidsaspecten van zeewierteelt in combinatie met hernieuwbare energieproductie.

De onderzoeksbeurs is toegekend door Lloyd’s Register Foundation, gevestigd in Londen, dat een innovatief project wil opzetten voor het veilige gebruik van de zee en haar hulpbronnen voor de toekomstige wereldbevolking. Het gaat daarbij niet alleen om de productie van voedsel uit zeewier, maar ook diervoeders, biochemicaliën, energie en andere producten.

“Het multidisciplinaire project met economische, ecologische, mariene, sociale en voedselgerelateerde veiligheidsaspecten moet leiden tot een algemene veiligheidsbeoordeling van combinaties van activiteiten op zee. In het SOMOS-project ('Safe production Of Marine plants and use of Ocean Space') worden ook normen en standaarden die veiligheid garanderen ontwikkeldom zo te voorzien in de behoeften van de wereldbevolking in 2050", zegt dr. Luc van Hoof, projectleider van Wageningen University & Research.

Het veiligheidsaspect in het project heeft betrekking op zes gebieden, waaronder gevaren voor de voedselveiligheid bij de mariene productie, de veiligheid van personen en goederen op zee, mariene interacties zoals concurrentie tussen alternatieve gebruiksmogelijkheden en cumulatieve effecten zoals vervuiling.

De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld, waar de productie van zeewier als een veelbelovende commerciële activiteit wordt gezien in een gebied met veel windparken in aanbouw: een duidelijke kans voor multifunctioneel gebruik van de zee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.