Ads Top

Overheden sturen minister boze brief over gaswinning Wapse

Bestuurders van de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe zijn ontstemd over de gebrekkige en foutieve informatie rondom de verdrievoudiging van de voorgenomen gaswinning bij Wapse. Dat laten zij weten in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken (EZ). Bovendien voelen de overheden zich weinig serieus genomen in hun rol als wettelijk adviseur.

Via de media moesten de lokale overheden vernemen dat Vermillion de gasproductie gaat ophogen van maximaal 480.000 Nm3 per dag naar maximaal 1.500.000 Nm3 per dag. Wethouder Van Schelven: Het ministerie van EZ heeft ons advies gevraagd op het oorspronkelijke winningsplan. Nu blijkt dat op het moment dat de adviesaanvraag naar ons gestuurd werd, al bekend was bij het ministerie, dat de aangevraagde productie aanzienlijk hoger is. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.”

Het ministerie vraagt volgens de nieuwe mijnbouwwet advies aan gemeenten, provincie en waterschappen. "Voor dat wettelijke adviesrecht heeft de provincie jarenlang gestreden," zo zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra, "maar als dit de praktijk is, dan is de waarde van dat adviesrecht nog zwaar onder de maat," vervolgt hij. "Activiteiten in de ondergrond hebben vaak ingrijpende gevolgen. Het gaat om de belangen van onze mensen en onze omgeving. Daar willen wij de vinger aan de pols kunnen houden. Hoe kunnen wij adequaat advies uitbrengen als we niet te horen krijgen dat het plan al verouderd is? En erger nog, dat het ministerie het niet nodig acht om na zo'n wezenlijke verandering in de plannen de overheden opnieuw om advies te vragen. Als iemand je advies vraagt, wil je ook serieus genomen worden," aldus Stelpstra.

In de brief doen de overheden een dringend beroep op de Minister om de adviesprocedure rondom winningsplannen te verbeteren, transparanter te zijn en volledige openheid van zaken te geven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.