Ads Top

Gedeputeerde Jaap Lodders over duurzaamheidsambities: 'Minder praten, meer doen'

Over de duurzaamheidsambities van de provincie Flevoland zegt gedeputeerde Lodders dat hij minder wil praten en meer wil doen. In Flevoland staat energie vrijwel gelijk aan hernieuwbare energie. Flevoland ligt op koers voor de doelstelling om in 2020 net zoveel hernieuwbare energie op te wekken als verbruikt wordt, om zo te voorzien in de energiebehoefte van Flevolandse ondernemers en bewoners.

De provincie maakt naar eigen zeggen werk van ambities. Er zijn op landelijk niveau talloze ambities geformuleerd in relatie tot duurzaam bouwen en duurzame energie. Maar hoe vertalen deze ambities en doelstellingen zich in concrete acties? In Flevoland staat energieneutraliteit inclusief vervoer in 2030 als stip op de horizon.

Flevoland is koploper op het gebied van windenergie. De komende jaren wordt hard gewerkt om windenergie nog meer te benutten. De Flevolandse ambitie is om meer energie op te wekken met de helft minder molens, die ook nog eens beter worden ingepast in het landschap. Opschalen en saneren is de komende jaren het credo.

Een ander interessant voorbeeld van hoe duurzame energie een rol speelt in Flevoland is de unieke pilot die Liander en gebiedsontwikkelaar OMALA (ontwikkelaar van Lelystad Airport Businesspark) zijn gestart, waarbij het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld wordt aangelegd. Met een gelijkstroomnet slaat de netbeheerder twee tussenstappen over. Dat scheelt veel energie en daardoor is een besparing van

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in Flevoland is de ontwikkeling van Lelystad Airport door de Schiphol Groep. Dit wordt een baken van duurzaamheid, met onder meer een indrukwekkende duurzame energievoorziening waarmee bijvoorbeeld geparkeerde auto’s worden voorzien van elektriciteit. Als gedeputeerde voor onder meer mobiliteit kent Jaap Lodders de uitdagingen die de provincie te wachten staan: “In Flevoland praten we niet alleen over duurzaamheid, we zetten plannen om in acties. Tijdens het congres ga ik graag in op wat er in Flevoland allemaal gebeurt!”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.