Ads Top

Hoe duurzaam is onze software?

Van oudsher wordt energie bespaard binnen de hardware zijde van een computer, waardoor energieverbruik lange tijd een blinde vlek is geweest bij het ontwikkelen van software. Daar komt nu langzaamaan verandering in. Aan de ene kant gaan de ontwikkelingen van energiebesparing bij hardware langzamer en zien we tegelijk dat het besef groeit dat software een grote rol speelt bij het gedrag en de eigenschappen van de apparaten waarop de software draait. Kortom: software is de baas over de apparaten en heeft daarmee ook grote invloed op het energieverbruik ervan.

Kleine effecten kunnen grote gevolgen hebben. Zo kan een optelsom van vele afzonderlijke effecten op grote schaal gevolgen hebben, zelfs voor de samenleving als geheel. Als veel gebruikte apparaten alle hetzelfde negatieve gedrag vertonen, kan dat leiden tot schade aan onze publieke voorzieningen en vervolgens onze economie. Het is dan ook geen overbodige luxe als we methoden weten te ontwikkelen waarmee we het energieverbruik van software kunnen analyseren en voorspellen.

In zijn proefschrift legt Bernard van Gastel de nadruk op de ontwikkeling van deze methoden om energieverbruik te analyseren. Ook verdiept hij zich in correctheid en geheugengebruik, omdat dit belangrijke voorwaarden zijn voor een laag energieverbruik. Zo kan foutieve software bijvoorbeeld veel energie verbruiken, zonder nuttige resultaten op te leveren. Met de gebruikte analysemethoden kan een programmeur software ontwikkelen die een stuk duurzamer is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.