Ads Top

'Energienota vanaf januari duurder'

Voor het eerst in lange tijd gaan de energielasten van de meeste huishoudens in Nederland niet verder omlaag, maar omhoog. Mensen met een variabel energiecontract zijn vanaf 1 januari op jaarbasis 20 euro meer kwijt. Per 1 juli 2017 worden de variabele tarieven opnieuw vastgesteld.

Vergelijkingswebsite Pricewise.nl heeft dat berekend op basis van onderzoek onder leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt – waaronder de ‘energiereuzen’ Essent, Eneco en Nuon.

“Wij voorzien voor 2017 een ommekeer. De variabele tarieven zaten geruime tijd in een neerwaartse spiraal. Dat was voordelig voor energieconsumenten die vaak al geruime tijd op een standaardcontract met variabele tarieven zitten. Maar nu is het uit met de pret: het dal lijkt bereikt,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise.

Sinds 2014 zakten de lasten voor Nederlandse huishoudens flink. Een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) ging er sinds begin 2014 op de energienota meer dan € 200,- op vooruit. Maar straks stijgen de variabele gastarieven van Essent, Eneco en Nuon naar verwachting gemiddeld met een kleine € 10,- op jaarbasis. De variabele stroomtarieven nemen op jaarbasis toe met iets meer dan € 10,-.

Op individuele basis loopt het stroomtarief bij Nuon naar verwachting het meest op, maar het gastarief het minst. Gasgebruik drukt het zwaarst op de vaste lasten voor consumenten. Onder de klanten van kleinere leveranciers zijn er zeer weinig met een variabel energiecontract. Deze leveranciers contracteren het liefst klanten op vaste tarieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.