Ads Top

Lokale energiebeweging in Groningen en Friesland groeit explosief

Het productievermogen van lokale energiecoöperaties is in het afgelopen jaar met 50% gestegen. Dat onderzocht kennisplatform lokale energie 'HIER opgewekt'. In Groningen groeide het aantal coöperaties het snelst en in Friesland steeg het productievermogen meer dan elders in het land.

Lokale energie-initiatieven, zoals Sunbrouck, wekken zelf duurzame energie op, de winst gaat naar een gezamenlijk gekozen doel. Met de opkomst van de lokale coöperaties is een energiemarkt van betekenis ontstaan. Met name in Groningen en Friesland zijn energiecoöperaties populair.

De groei in het noorden is mede toe te schrijven aan de ondersteuning van de koepelcoöperaties. Volgens Jan Hink, bestuursvoorzitter van de Groninger Energie Koepel, is de samenwerking met de Provincie en de Natuur en Milieufederatie Groningen een zeer belangrijke factor geweest: "Nu kunnen we de coöperaties professioneel ondersteunen. In 2016 hebben we alle initiatieven in kaart gebracht en er is een stappenplan ontwikkeld, zodat het proces op de meest efficiënte manier verloopt."

Uit het rapport van 'HIER opgewekt' blijkt verder dat vanzelfsprekende samenwerking met netwerkbedrijven belangrijk is. Opvallend is de opkomst van energieleveranciers die onderdeel zijn van de coöperaties. Zo hebben de coöperaties in het noorden gezamenlijk energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam in het leven geroepen. Doel is het sluiten van de energiekringloop: lokaal opwekken en afnemen, en winsten lokaal houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.