Ads Top

Eén op de 75 kilometer wordt gereden met stekkerauto


Elektrische personenauto’s en plug-in hybride auto’s reden in 2015 samen 1,5 miljard kilometer. Dat is 1,4 procent van alle met Nederlandse personenauto’s afgelegde kilometers. Met deze stekkerauto’s wordt gemiddeld meer gereden dan met benzine auto’s, maar minder dan met diesels. Dit meldt CBS. 
 
Plug-in hybride auto’s hebben een verbrandingsmotor en een elektromotor en kunnen zowel elektrisch als op een fossiele brandstof rijden. Volledig elektrische personenauto’s hebben alleen een elektromotor. Met behulp van een stekker kunnen de accu’s van beide typen elektrische auto’s worden opgeladen. Vanwege de – vergeleken met personenauto’s met fossiele brandstoffen - lagere CO2-uitstoot is voor deze stekkerauto’s een gunstige bijtelling van toepassing bij aanschaf. Mede hierdoor is het aantal stekkerauto’s bijna verdubbeld: van 44,2 duizend begin 2015 naar 86,2 duizend een jaar later.

In 2015 werd bijna 0,2 procent van alle personenautokilometers afgelegd met elektrische auto’s en 1,2 procent met plug-in hybrides. De meeste kilometers komen voor rekening van benzineauto’s (65 procent) en dieselauto’s (31 procent).
 
Gemiddeld zijn in 2015 met een elektrische personenauto en een plug-in hybride respectievelijk 16,3 en 17,4 duizend kilometer afgelegd. Dat is meer dan met een auto op benzine (10,7 duizend km) of lpg (15,8 duizend km), maar minder dan met een dieselauto wordt gereden. Diesels maken op jaarbasis meer kilometers dan elektrische auto’s: 23 duizend kilometer. Personenauto’s op aardgas leggen in een jaar de meeste kilometers af (26,4 duizend).

Van alle stekkerauto’s rijdt 85 procent bedrijfsmatig. Auto’s die eigendom zijn van een (lease)bedrijf rijden gemiddeld meer kilometers dan auto’s in particulier bezit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.