Ads Top

Shell Eco-marathon met waterstof

Van 15 tot en met 18 mei strijkt dit jaar de 30e editie van de Shell Eco-marathon neer in Ahoy, Rotterdam voor dit gratis evenement op het gebied van milieubewustwording.
De Shell Eco-marathon wordt voor de derde keer op het Rotterdamse stratencircuit verreden. Shell organiseert deze populaire happening ook in Azië en Amerika. Daar is Linde eveneens partner van Shell waar het gaat om de voorziening van de benodigde cilindertjes met waterstof en technische knowhow voor de teams waarvan de auto’s op deze brandstof rijden.
Vorig jaar won de Hogeschool van Amsterdam in de categorie ‘Prototype’: met haar waterstof-brandstofcel wist de equipe een afstand af te leggen van maar liefst 342,2 km op een liter brandstof. Een bijna onmogelijke taak, maar studenten uit heel Europa laten telkens weer zien dat het kan. Want meer dan 200 teams uit 26 landen strijden er onderling om: wie rijdt er met een zelfgebouwd voertuig zo ver mogelijk op zo weinig mogelijk brandstof? Zuinigheidsrecords worden niet alleen gebroken met conventionele brandstoffen als benzine, diesel en ethanol, maar ook met alternatieve aandrijvingen als zonne-energie, elektriciteit en waterstof.
Linde hanteert waterstof als één van de speerpunten van haar concepten op het gebied van ‘clean energy’. In de afgelopen jaren is belangrijke voortgang geboekt op weg naar marktklare systemen en producten, zowel met betrekking tot voertuigontwerp als de achterliggende infrastructuur. In Europa bestaat met name in Duitsland al een belangrijk aantal waterstof-tankstations. Groot voordeel van waterstof als brandstof boven een ander alternatief als elektriciteit, is de grote actieradius (zo’n 700 km met een tank) en de korte vultijd van drie minuten (vergelijkbaar met diesel- en benzineauto’s).
De Shell Eco-marathon biedt, naast de studentencompetitie, een breed aanbod aan interactieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Een plek waar energie het middelpunt is en hele families gratis de wereld van morgen kunnen beleven. Linde levert hier vloeibare stikstof voor een supergeleider en in het theater zal een speciale ‘Linde professor’ op eenvoudige, inzichtelijke wijze de werking van gassen als kooldioxide en argon uitleggen met allerlei demonstraties.
In de paddocks draagt de stand van Linde dit jaar het thema ‘Fascinating Gases’. Er wordt ingegaan op de brede en groene toepassingen van diverse luchtgassen. Linde medewerkers kunnen er uren over vertellen. Onder het genot van een ‘bubbelend’ droogijs drankje kan de Forze VI worden bewonderd; de raceauto op waterstof van de TU Delft. 
Op het buitenterrein zal een speciale Linde waterstoftruck gestationeerd zijn die kan fungeren als mobiel tankstation.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.