Ads Top

Plaatsing Amsterdamse openbare oplaadpunten ook komend jaar door Essent en Nuon/Heijmans

De gemeente Amsterdam heeft de contracten met Essent en Nuon/Heijmans voor de plaatsing van openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s met een jaar verlengd. Dat betekent dat Amsterdammers die elektrisch willen rijden en een oplaadpunt op straat nodig hebben ook het komende jaar bij deze partijen terecht kunnen. Voor 2016 moet het aantal punten in de openbare ruimte zijn uitgebreid naar 2.000.
Op dit moment bestaat het Amsterdamse openbare oplaadnetwerk uit 900 oplaadpunten. Deze punten zijn vrijwel allemaal geplaatst op verzoek van elektrische rijders. Op de drukste locaties zijn extra punten geplaatst om de groei aan elektrische voertuigen de ruimte te bieden.
De vraag naar laadpunten neemt toe omdat er steeds meer elektrische auto’s in de stad rondrijden. Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen in Amsterdam is het afgelopen half jaar meer dan verdubbeld van 750 voertuigen naar bijna 1.600. Dit jaar komen er ook weer nieuwe modellen op de markt, zoals de Nissan eNV200 en de Volkswagen e-Golf. Ook de eerste maanden van 2014 laten een stijging van het aantal verkochte elektrische voertuigen zien.
Amsterdam houdt de groei van het opladen zorgvuldig in de gaten. In samenwerking met het CleanTech onderzoeksprogramma van de Hogeschool van Amsterdam wordt voortdurend in het oog gehouden hoe elektrisch rijders gebruik maken van het oplaadnetwerk. Op basis van die gegevens kunnen punten worden bijgeplaatst of verplaatst; zo zijn stad én gebruikers verzekerd van een efficiënt netwerk dat intensief wordt gebruikt. Een belangrijk element om het netwerk rendabel te maken.
Sinds de start van het contract in 2011 zijn de oplaadpunten intensief gebruikt. Zo hebben er in totaal 250.000 laadsessies plaatsgevonden waarin 2.500.000 kWh is geladen. Dit staat gelijk aan meer dan 12.000.000 schone kilometers, ofwel 305 rondjes om de aarde! Inmiddels weten per maand 3.000 individuele gebruikers het Amsterdamse netwerk te vinden.
In 2011 heeft Amsterdam als eerste gemeente van Nederland al haar luchtkwaliteitsmaatregelen doorgerekend en gekozen voor maatregelen die de meeste schone lucht opleveren per geïnvesteerde euro. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het plan Schone lucht voor Amsterdam. Uit de evaluatie van september 2013 blijkt dat de lucht in Amsterdam schoner wordt door de huidige Amsterdamse maatregelen. Bij de evaluatie is ook besloten het aantal oplaadpunten uit te breiden naar 2.000 in 2016.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.