Ads Top

Een op de zes huishoudens onaangenaam verrast door jaarrekening energie

Ondanks de huidige mogelijkheden om het energieverbruik bij te houden, wordt nog een op de zes Nederlanders onaangenaam verrast door een hogere jaarrekening energie. Onder consumenten jonger dan 35 is dit zelfs 1 op de 5. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.
Tegenwoordig hebben consumenten tal van mogelijkheden tot hun beschikking om een goed inzicht te hebben in het energieverbruik en de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan verbruiksmanagers als Toon van Eneco, NUON E-manager, Oxxio Energiemonitor of De VerbruiksManager van Essent. Ondanks deze mogelijkheden wordt bijna een op de zes Nederlanders nog onaangenaam verrast door de uiteindelijke jaarrekening energie. Het termijnbedrag is ontoereikend en er moet dus aan het eind van het jaar onverwacht worden bijbetaald. Bij consumenten jonger dan 35 jaar is dit zelfs 1 op 5 keer het geval. Voor 13% van de Nederlanders is de jaarnota juist een aangename verrassing  (onverwacht geld terug gekregen), maar het grootste deel (51%) verwacht vooraf al het bedrag wat moet worden verrekend (positief dan wel negatief).
Opvallend is dat huishoudens met kinderen aan het eind van het jaar het vaakst moeten bijbetalen (41%). Voor alleenstaanden en partners zonder kinderen ligt dit percentage op 33%. Een veranderende huishoudensamenstelling wordt dan ook genoemd als één van de mogelijke redenen voor de hogere energienota. Ook het toenemende stroomverbruik van ouder wordende kinderen kan meespelen in de vaak tegenvallende afrekening bij dergelijke huishoudens. Voor lang niet alle huishoudens (met kinderen) komt de hogere energierekening als een verrassing, maar dat er nog voldoende huishoudens zijn die geholpen zouden zijn met meer inzicht in het energieverbruik moge duidelijk zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.