Ads Top

Gratis zonnepanelen voor basisscholen

Vandaag gaat het project 'KiesZon op school' officieel van start. Vanaf nu kunnen in totaal 250 basisscholen in Nederland gratis zonnepanelen krijgen. Daarbij hoort ook een lespakket waarmee leerlingen wegwijs kunnen worden in de wereld van zonne-energie. Scholen die meer informatie willen of zich willen inschrijven kunnen terecht op de website www.kieszonopschool.nl.
Het project is mogelijk dankzij de samenwerking van Stichting DOEN, IVN, Greenchoice, Doneer de Zon, Enexis en KiesZon.
"De wereld kan niet zonder duurzame energie. Dat bewustzijn moeten we onze kinderen meegeven. Daarom is het belangrijk dat scholen het goede voorbeeld geven. Met zonnepanelen op het dak en een bijbehorend lespakket maakt 'KiesZon op School' dit makkelijk voor scholen." Dat zegt Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid. "Daarom ondersteunen wij deze actie van harte".
Uit gesprekken met basisscholen blijkt dat zij graag zonnepanelen willen, maar dat geldgebrek vaak een drempel is. Dankzij dit project wordt die drempel weggenomen.
Het is mogelijk om in het kader van dit project sponsoracties te ontwikkelen om het duurzaamheidbewustzijn bij kinderen en ouders te ontwikkelen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een gesponsorde hardloopwedstrijden of door middel van crowdfunding via Doneer de Zon. De opbrengst van deze acties wordt verrekend met de energierekening van de school.
"Zelf stroom opwekken is, naast besparen, de groenste manier van energie. Het is belangrijk dat kinderen meekrijgen waar energie vandaan komt en hoe iedereen kan bijdragen aan een schonere wereld. Daken van scholen zijn daarvoor perfect", zegt Hans Mart Groen, Directeur van Greenchoice.
Het project komt tot stand dankzij de samenwerking van Stichting DOEN, IVN, Greenchoice, Doneer de Zon, Enexis en KiesZon. Deze partijen hebben elkaar gevonden vanuit de overtuiging dat zonne-energie noodzakelijk is voor het behoud van een leefbare wereld. Naast het aspect van duurzaamheid wijst Frank Heijckmann van KiesZon op de praktische voordelen voor de scholen: "Door de samenwerking hoeven scholen zelf niet te investeren en hebben ze geen omkijken naar de organisatorische en juridische aspecten van de aanschaf. Vandaar het motto van het project 'Geen moeite, iedereen wordt er beter van'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.