Ads Top

Kamp: 'Steun voor Nederlandse energiebeleid positief'

Met het Energieakkoord heeft Nederland een goede basis gelegd voor de overgang naar een duurzame energievoorziening. Bovendien is Nederland leidend op energiegebied als het gaat om vrije concurrentie en kosteneffectieve stimulering van groene energie. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat dinsdag 22 april 2014 werd overhandigd aan minister Kamp van Economische Zaken (EZ).
'De sterke groei van schalieolie en schaliegas in de Verenigde Staten, conflicten zoals in Oekraïne en subsidies op groene energie in onze buurlanden beïnvloeden de Nederlandse energiemarkt,' aldus Kamp. 'Het IEA concludeert dat we in Nederland de juiste keuzes maken op energiegebied om op dit soort ontwikkelingen te kunnen inspelen.'
Het IEA concludeert ook dat de Nederlandse energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar is. Dit komt mede doordat de markt is geliberaliseerd. Dat vergroot de concurrentie, waarvan de consument uiteindelijk profiteert. Door voortdurend te investeren in energie-infrastructuur heeft Nederland zelfs een van de betrouwbaarste energievoorzieningen ter wereld.
Samen met de geografische ligging maken deze factoren Nederland tot een van Europa’s grootste knooppunten in de mondiale energiehandel en dragen ze bij aan energiezekerheid. Andere landen kunnen van deze ervaring leren, aldus het rapport van het Internationaal Energie Agentschap. Het IEA geeft aan dat de Nederlandse economie zich wel kenmerkt door het bovengemiddeld verbruik van fossiele brandstoffen. Dat komt mede doordat we een relatief grote industrie- en transportsector hebben en dichtbevolkt zijn. Wat hier geproduceerd wordt, gaat ook naar veel andere landen. Daarom zet Nederland in op een verdere reductie van de broeikasgassen in Europees verband.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.