Ads Top

Duurzame campus voor Erasmus Universiteit Rotterdam

SMT Bouw & Vastgoed en TBI-ondernemingen Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros gaan de nieuwbouw van een multifunctioneel en duurzaam onderwijsgebouw voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) realiseren. Het gebouw van ca. 8.800 m2 is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. Het geheel is onderdeel van de vernieuwingen waarmee de Erasmus Universiteit een levendige en duurzame campus creëert met internationale allure, waar het aangenaam studeren en werken is.
De opdracht is door de Erasmus Universiteit als Design & Construct, als UAVGC-contract (constructief, bouwkundig en installatietechnisch) in de markt gezet. Door de integraliteit van het project zijn SMT Bouw & Vastgoed, Croon en Wolter & Dros van meet af aan met elkaar opgetrokken. Zo kon optimaal gebruik worden gemaakt van de toegevoegde waarde die samenwerking tussen bouw, werktuigbouwkunde en elektrotechniek biedt. Daarnaast werkt Croon al enige jaren als technisch dienstverlener voor de Erasmus Universiteit en is daardoor bekend met de ambities van de organisatie. Het resultaat: een modern, flexibel en gebruiksvriendelijk gebouw.
Uniek aan het gebouw is dat er vooraf goed is nagedacht over de verschillende functies die een modern onderwijsgebouw moet hebben. Er is rekening gehouden met de inrichting, een gezond binnenklimaat, maar juist ook gebruikersgemak. Door het gebouw in te richten vanuit de gedachte dat flexibiliteit de 'houdbaarheidsdatum' van een gebouw verlengd, kan per behoefte worden bepaald hoe de ruimten worden ingedeeld. Binnen het gebouw komen moderne onderwijsruimtes, studieplekken en op de begane grond is er plaats voor een supermarkt. Het gebouw is als een flexibele structuur ontworpen waarbinnen ruimte is voor een 'wisselprogramma'; de eerste jaren komt hier de Universiteitsbibliotheek, kan er worden gestudeerd en is er plaats voor winkels.
Ook gaat veel aandacht uit naar duurzaamheid en wordt er gebruik gemaakt van verschillende duurzame technieken waaronder warmte- koudeopslag in de bodem, optimaal daglicht, energieterugwinning en slimme verlichting. De bouw start eind mei 2014 en het gebouw wordt in september 2015 in gebruik genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.