Ads Top

McKinsey: Zonne-energie market disruptor in 2020

De komende jaren zullen de kosten voor het produceren en installeren van zonnepanelen dalen. Dit blijkt uit een onderzoek van McKinsey & Company. De daling zal zelfs zo sterk zijn, dat het in 2020 in veel gevallen voordeliger zal zijn om zonne-energie op te wekken ten opzichte van conventionele energiebronnen. Het gevolg: market disruption binnen de energiewereld.
De afgelopen jaren is de markt voor zonne-energie op het eerste gezicht minder aantrekkelijk geworden. Zo zijn onder andere door de financiële crisis de overheidssubsidies omlaag gegaan, hadden investeerders minder geld om uit te geven, werd gas goedkoper en kampte de zonne-energiemarkt met overcapaciteit doordat Chinese bedrijven massa’s panelen goedkoop exporteren. Volgens McKinsey hebben dergelijke ontwikkelingen de markt afgeremd, echter op lange termijn is de potentie van zonne-energie niet tegen te houden.  
In het onderzoek ‘The disruptive potential of solar power’ nam het Amerikaanse strategiekantoor het potentieel van zonne-energie onder de loep. Uit de analyse komt naar voren dat zonne-energie een zonnige toekomst te wachten staat, met name doordat het vanuit een kostenoogpunt steeds beter kan concurreren met conventionele energiebronnen zoals gas en koolenergie. Zo is bijvoorbeeld in de VS de prijs per Wattpiek* (Wp) gedaald van $7/Wp in 2008 naar $4/Wp nu. Dit komt voornamelijk door verlaging van de upstream kosten (research en productiekosten), maar de verwachting is dat door ook te snijden in de downstream kosten (manuren, transportkosten, enz.) de prijs per Wattpiek de komende jaren verder zal dalen naar rond de $1,60 in 2020.
De grafiek laat zien dat in veel landen en Amerikaanse Staten zonne-energie op dit moment ‘grid parity’ heeft bereikt – dat wil zeggen dat de productiekosten zonder subsidies of overheidssteun gelijk of lager zijn dan de prijs van de koopkracht van het electriciteitsgrid, bekend als levelized cost (LcoE)**. Kortom, in grote markten als de VS, China en Frankrijk maar ook in kleine landen als Denemarken en Zuid-Afrika concurreert zonne-energie al met andere energiebronnen.
Als McKinsey’s verwachting ten aanzien van productiekosten uitkomt, dan zal de impact van zonne-energie een echte ‘market disruptor’ worden. Terwijl de kosten van productie en installatie van zonne-systemen dalen, zo zullen adoptieratio’s enorm toenemen, waardoor de energiewereld op zijn kop zal staan, aldus McKinsey & Company.

* Wattpiek is een meeteenheid om het vermogen van een zonnepaneel aan te kunnen geven, gemeten onder standaardomstandigheden. Op deze manier kunnen verschillende panelen van verschillende fabrikanten onder dezelfde omstandigheden vergeleken worden.
** De grafiek is gebaseerd op het energie-aanbod voor de particuliere markt, echter McKinsey verwacht een zelfde opkomende trend voor de industriële- en groothandel markten, echter met een lichte vertraging als gevolg van de verschillende marktmechanismen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.