Ads Top

Schaalsprong in energietransitie voor bestaande bouw kan wél

Het Nationale Energieakkoord wil een fundamentele omslag realiseren in de Nederlandse energievoorziening. De nieuwe, gebiedsgerichte aanpak ‘Bestaande bouw EnergieNeutraal’ laat door middel van praktijkonderzoek in Apeldoorn en Rotterdam zien hoe dit te realiseren is. De schaalsprong vergt brede samenwerking van de gemeente met de woningcorporaties, bedrijven en bewoners uit de wijk. En slimme technologie op maat door bouwers en installateurs.
Voor iedereen die aan de slag wil met deze gebiedsgerichte aanpak is er nu het boek ‘Bestaande bouw EnergieNeutraal, reisgids voor een gebiedsgerichte aanpak’. Het boek is tot stand gekomen in het innovatieprogramma GEN. Het boek schenkt aandacht aan technische, financiële en sociale aspecten en geeft suggesties voor een stakeholderbenadering, achtergrondinformatie over innovatie en hoe de tools uit GEN toegepast kunnen worden.
In het innovatieprogramma GEN heeft TNO aanpakken en modellen gemaakt die snel inzicht bieden in de mogelijkheden die bewoners, overheden en ondernemers hebben om een wijk energieneutraal te maken. De modellen laten de optimale balans zien in energievoorzieniningen van een stedelijk gebied vanuit haalbare businesscases en vanuit de mogelijkheden voor toepassing. De kennis kunnen bewoners, ondernemers, woningcorporaties en gemeenten gebruiken om individuele energiekeuzes te maken of om bijvoorbeeld collectief te investeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.