Ads Top

Nuon Solar Team brengt wereldbeker zonneracen weer terug naar Delft

Het Nuon Solar Team heeft vandaag de World Solar Challenge 2013 gewonnen. De wereldbeker zonneracen gaat in het vliegtuig mee terug naar Delft, waar de cup thuishoort. Het team won de World Solar Challenge al vier keer eerder en is met deze vijfde titel nu absoluut recordhouder.
In de spannende finale werd Tokai University uit Japan verslagen. Zij moeten nu de wereldtitel inleveren die ze in 2009 van het Nuon Solar Team afpakten. De World Solar Challenge wordt elke twee jaar gehouden. Het studententeam van de Technische Universiteit Delft deed nu voor de zevende keer mee.
‘De Japanners hebben zichzelf stukgereden gisteren op onze snelheid’ vertelt coureur Leslie Nooteboom die zonnewagen Nuna7 over de finishlijn in Adelaide reed. Hij vervolgt: ‘ Zij wilden ons blijkbaar gister per sé bijhouden en hebben toen hun batterijen helemaal leeg gereden. Omdat vandaag de zon niet scheen kregen ze niets meer binnen en stonden ze langs de weg stil om bij te laden. We begonnen vanochtend met een flinke voorsprong en die hebben we niet meer uit handen gegeven’ .
Het geheime wapen van Nuna7 waren de concentrators: bakken met lenzen en daaronder kleine maar super efficiënte zonnecellen. Die werden gebruikt om extra te laden als de auto stilstond. Dit heeft het Nuon Solar Team voldoende extra energie opgeleverd om de aartsrivaal Tokai voor te blijven. Nuna7 is de eerste vierwielige zonneracer van het team en moest daarom helemaal opnieuw ontworpen worden. Vandaag is gebleken dat het Nuon Solar Team de juiste keuzes heeft gemaakt.
Tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge rijden zonneraceteams 3000 kilometer door Australië van Darwin naar Adelaide. 38 teams van over de hele wereld doen mee in drie verschillende klassen. Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft doet voor de zevende keer mee. Vier keer eerder wist het team de World Solar Challenge te winnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.