Ads Top

Energierekening kan eenvoudig lager

Consumenten hebben weinig zicht op hun uitgaven aan energie. Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil het komend jaar besparen.
Krijgen we geld terug, of moeten we bijbetalen? Bijna de helft van de Nederlanders kan die vraag niet beantwoorden, totdat de jaarlijkse eindafrekening van het energiebedrijf op de deurmat valt. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
In de Week van de Energierekening wijst Milieu Centraal consumenten extra op de mogelijkheden om energie te besparen. Daarbij werkt Milieu Centraal samen met een aantal woonorganisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis. Op de website van de organisatie kunnen consumenten advies op maat krijgen. Wie z’n favoriete bespaartip deelt, maakt kans op 2.500 euro aan energiezuinige apparaten.
“Mensen kunnen kiezen uit de adviezen die wij geven, maar ze mogen ook zelf tips bedenken”, zegt woordvoerder Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “Op onze Facebookpagina gaf bijvoorbeeld iemand de tip dat je het gas al kunt uitzetten zodra pasta kookt. Het is dan net zo snel gaar als wanneer je het vuur aan laat.”
Consumenten kunnen zelf veel doen om de uitgaven aan energie te verminderen, benadrukt Mintjes. “Maar zes procent van de energierekening bestaat uit vaste kosten – daar heb je geen invloed op.” Een gemiddeld huishouden betaalt per jaar 1.940 euro aan energiekosten; daarvan bestaat meer dan de helft uit gasverbruik en bijna 40 procent zijn kosten voor stroom. De vaste kosten bedragen 120 euro. Op de overige 1.820 euro kan een huishouden besparen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is energie in twee jaar tijd ruim 12 procent duurder geworden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat de transporttarieven van energie omlaag kunnen. Hierdoor zal de energierekening dalen, verwacht de ACM. Een gemiddeld huishouden zou 50 euro per jaar minder gaan betalen. Econoom Gerben Hieminga van het ING Economisch Bureau onderschrijft dit. “De komende drie jaar zou de energieprijs voor consumenten inderdaad gelijk kunnen blijven, of zelfs iets kunnen dalen. Daarna stijgt de prijs waarschijnlijk weer, want de netbedrijven staan voor miljardeninvesteringen, vooral in de modernisering van het hoogspanningsnet.”
Het kan lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het prijsverschil tussen aanbieders kan oplopen tot 300 euro per jaar. Toch zegt bijna een kwart van de mensen niet over te willen stappen, omdat ze dat te veel rompslomp vinden, stelt vergelijkingssite EasySwitch.nl.
Ook om die reden legt Milieu Centraal in de Week van de Energierekening de nadruk op eenvoudige manieren om geld te besparen. Maar liefst 70 procent zegt het komend jaar aan de slag te willen gaan met energiebesparing. Ze noemen dan maatregelen als de aanschaf van energiezuinige apparaten, minder warm water gebruiken en het volledig uitschakelen van apparaten.
Volgens Milieu Centraal kan met simpele ingrepen de energierekening met een paar honderd euro per jaar omlaag. Door de verwarming standaard een graad lager te zetten, bespaart een gemiddeld huishouden 80 euro per jaar. Het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen scheelt nog eens 60 euro.
Wie het groter wil aanpakken, kan ook aan de slag gaan met zonnepanelen en dak- en vloerisolatie. Mintjes van Milieu Centraal: “Bij huizen van pakweg voor 1994 is de grootste besparing te behalen door betere isolatie. Daar geven we ook voorlichting over, maar hiervoor moet je wel een investering doen. Omdat niet iedereen in staat is om zulke bedragen uit te geven, richten we onze aandacht ook op de eenvoudige bespaartips.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.