Ads Top

Geld besparen belangrijkste motivatie verschuiving energievraag

Uit onderzoek van netbeheerder Enexis onder 239 huishoudens in proefwijken met slimme energienetten in Zwolle en Breda, blijkt dat bewoners wassen of drogen als de prijs het laagst is. De belangrijkste motivatie om de energievraag te verschuiven is het besparen van geld. Om de vraag van energie flexibel te krijgen is dus een prijsprikkel nodig. Tijdens het seminar 'Regie over energie. En Nu?' (enexis2020.nl) op 30 september in De Nieuwe Kerk in Den Haag presenteerde Enexis de eerste ervaringen van de bewoners.
Slimme netten (smart grids) zijn mogelijk de sleutel voor een duurzame energievoorziening; bij meer duurzame opwek (en terugleveren aan het net) moet er een goed evenwicht zijn tussen vraag en aanbod. Er moet efficiënter met het net worden omgegaan, anders zijn enorme extra investeringen nodig in het verzwaren van het net. Grote besparingen op deze toekomstige investeringen in regionale energienetten zijn echter mogelijk. Zo kan dankzij slimme energienetten fors worden bespaard op de benodigde toekomstige investeringen die kunnen oplopen tot wel Euro 39 miljard.
In genoemde wijken in Breda en Zwolle nemen 239 gezinnen deel aan de proef. Zij ontvingen bij aanvang een slimme wasmachine, zonnepanelen voor het opwekken van eigen stroom en een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energieverbruik het meest duurzaam of goedkoop is. Uit het onderzoek van Enexis blijkt dat deze gezinnen het smart grid-concept omarmen. Deelnemers willen bovendien meer controle over hun energieverbruik en meer controle over hun energierekening en verschuiven dan ook hun energievraag. Dit doen ze vooral met witgoed: vaatwasser, wasmachine en droger. Enkel het verschuiven van het gebruik van de wasmachine is aangetoond, voor vaatwasser en droger slechts de intentie om te verschuiven. De wasmachines van de deelnemers draaien nu voornamelijk als de zon schijnt. Door de deelnemers is aangegeven dat zij het milieu belangrijk vinden, maar dat de belangrijkste motivatie om de energievraag te verschuiven het besparen van geld is. Om de vraag van energie flexibel te krijgen is dan ook een prijsprikkel nodig. Dat is binnen deze proeftuinen mogelijk, maar niet in de dagelijkse praktijk. Met de slimme meter is het in principe mogelijk meer flexibele tarieven in te voeren; een besluit daarover is aan de politiek.
De pilot in Zwolle voert Enexis uit in samenwerking met Woningstichting SWZ, DONG Energy, de Technische Universiteit Eindhoven, Logica en Flexicontrol. De pilot in Breda voert Enexis uit in samenwerking met Greenchoice.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.