Ads Top

Genomineerden eerste Easy to be Green Award bekend

Drie ondernemers zijn nog in de race voor de Easy to be Green Award. Deze prijs van MKB-Nederland en Essent wordt op 27 november aanstaande voor het eerst uitgereikt aan de ondernemer die binnen de MKB Green Deal op de meest effectieve, eenvoudige en creatieve wijze energie heeft bespaard. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de regionale Week van de Ondernemer in de RAI in Amsterdam.

De drie genomineerden zijn:

Jerke Braaksma, van Braaksma ambachtelijke bakker uit Oenkerk (Friesland) - project 'Energiebesparing in de food detailhandel' van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).

Hans Menken, van Groenrijk Hans Menken uit Haule (Friesland) - project van Tuinbranche Nederland'.

Funs Rutten van Slagerij Rutten uit Panningen (Limburg) - project 'Energiebesparing in de food detailhandel' van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).

Een eervolle vermelding is er voor:

Jos Vinkes, van Rhenus Logistics uit Tilburg - project MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid), een energiebesparingsproject van de gemeente Tilburg, in samenwerking met de gemeenten Waalwijk en Goirle.

Mark van den Hout van bedrijfsverzamelgebouw Utopia uit Almelo - project 'Nieuwe energie in bedrijf' van de provincie Overijssel, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel.

Jerke Braaksma heeft zijn energieverbruik omlaag weten te brengen door het plaatsen van zonnepanelen (besparing per jaar 1.600 euro), vloerisolatie (besparing 500 m3 gas), een energiezuinige deegbewaarcel (12 procent besparing op het totale verbruik aan elektriciteit) en LED verlichting in de winkel (85 procent besparing op energieverbruik door licht in de winkel).
Funs Rutten heeft flinke besparingen gerealiseerd op het energieverbruik door het plaatsen van een nieuwe koeling (30 procent besparing), het plaatsen van hoogfrequente TL5 verlichting (40 procent besparing op lichtverbruik) en door een systeem van warmteopwekking met terugwinning vanuit de koeling (70 procent besparing op gasverbruik).
Hans Menken houdt zijn tuincentrum warm door te stoken op resthout: afvalhout van fabrieken uit de omgeving. De verwarming wordt geregeld door een 'slimme' computer, die rekening houdt met zon, wind en temperatuur. Deze computer regelt ook gefaseerde verlichting waar nodig. Verder zet Hans Menken mensen met een beperking in voor de werkzaamheden in het tuincentrum.

Alle deelnemende bedrijven aan het MKB Green Deal project konden ook meedingen naar de Easy to be Green Award. Onder het motto 'It's easy to be green' hebben de inzenders via een videoboodschap laten zien hoe zij met eenvoudige middelen energie besparen en tegelijkertijd duurzaam ondernemen. Met de Easy to be Green Award zetten MKB-Nederland en Essent koplopers - bedrijven die daadwerkelijk energie besparen met eenvoudige hulpmiddelen - in het zonnetje.
De genomineerden zijn geselecteerd op basis van strikte criteria: de daadwerkelijk gerealiseerde besparing, de eenvoud en vernieuwing van de besparingsmaatregelen, de creativiteit van de inzending en het bedrijfsbeleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De ondernemer die op al deze onderdelen het beste scoort, maakt kans op de award en een cheque van ter waarde 2.500 euro,

MKB-Nederland heeft vorig jaar een Green Deal gesloten met het ministerie van Economische zaken om mkb-ondernemers te ondersteunen bij het verbeteren van hun energie-efficiency en duurzame initiatieven te stimuleren. Binnen de MKB Green Deal lopen 22 projecten, waaraan 625 bedrijven deelnemen. Binnen elk Green Deal-project gaan ondernemers uit een bepaalde branche of regio aan de slag met eenvoudige, concrete en gerichte maatregelen. Deelnemende bedrijven krijgen praktische tips en hulpmiddelen aangereikt om energie te besparen. Het MKB-Green Deal project loopt in principe tot eind 2013. De resultaten van het project en besparingsinitiatieven van de deelnemers worden breed uitgedragen, zodat alle mkb-ondernemers hier hun voordeel mee kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.