Ads Top

Nederlandse Energieweter wordt Europese standaard

De Energieweter uit Nederland krijgt Europese navolging. Binnenkort verschijnen in negen andere Europese landen de energiekosten van elektronicaproducten op prijskaartjes in de winkels en in webshops. Eind deze maand zijn ze voor het eerst te zien in Spanje en op Malta. De andere landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Portugal volgen later dit jaar.
De EnergieWeter geeft aan wat de gemiddelde energiekosten per jaar zijn van bijvoorbeeld wasmachines en tv's. Die kosten in euro's staan op de prijskaarten in de winkel. De winkelier helpt de consument op deze manier om een milieubewuste afweging te maken bij de aanschaf van apparatuur. De EnergieWeter is van toepassing op wasmachines, vaatwassers, wasdrogers, koel- en vriesapparaten en tv's. Het is een initiatief van brancheorganisatie UNETO-VNI, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in Nederland gelanceerd in 2010.
De EnergieWeter laat zien wat het ene product aan energie verbruikt ten opzichte van het andere. De verschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Ter illustratie: de energiezuinigste wasdrogers verbruiken al snel 45 euro minder aan energie per jaar. Ook het vervangen van een koel-vriescombinatie ouder dan tien jaar door een energiezuinige versie kan een besparing opleveren van vijftig euro op jaarbasis. Een gemiddeld gezin dat gebruik maakt van energiezuinige apparatuur bespaart al snel zo'n 150 euro per jaar.
Om consumenten verder te helpen wordt vandaag een Energieweter-op-maat-tool gelanceerd. Verkopers in de winkels kunnen hiermee voorrekenen wat het verschil in energiekosten is tussen een nieuw en een oud apparaat. Klanten krijgen op die manier precies te zien wat zij aan kosten gaan besparen. De Energieweter-op-maat-tool beschikt inmiddels over de verbruiksgegevens van maar liefst 5.600 apparaten van 42 merken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.