Ads Top

Leuvense studenten winnen Innovation Award met zonnewagen

Het Belgische zonnewagenteam heeft de Technical Innovation Award gewonnen. Die prijs wordt uitgereikt aan het team dat het meest vernieuwend en vindingrijk uit de hoek kwam bij het ontwikkelen van hun zonnewagen. Het team wint de prijs voor zijn veilige en innovatieve batterijpakket.
Zeventien ingenieursstudenten van de KU Leuven (Campus Groep T) namen deel aan de 2013 Bridgestone World Solar Challenge. Dat is het officieuze wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie.
Ondanks twee lekke banden onderweg kwam hun wagen, de Indupol One, toch knap als zesde over de meet. “De wagen heeft echt het beste van zichzelf gegeven. We hebben geen fouten gemaakt en onze eigen strategie gevolgd. Ik ben heel tevreden,” zei Donaat Dieryck van het Punch Powertrain Solar Team. “Het is een beetje een dubbel gevoel,” vulde Thomas Delvaulx aan. “Ik ben tevreden dat we zonder technische problemen in Adelaide geraakt zijn. Maar we hadden gezegd dat we top drie gingen rijden. Dus ik ben toch een beetje teleurgesteld.”
Dat gevoel maakte ongetwijfeld plaats voor euforie toen de studenten de Technical Innovation Award in ontvangst mochten nemen. Dat is een prijs die het Australische onderzoekinstituut CSIRO uitreikt aan het team met het meest vernieuwende onderdeel in zijn zonnewagen. Het Punch Powertrain Solar Team kreeg de prijs voor zijn batterijpakket.
Dat pakket bestaat uit 429 batterijcellen. De grote uitdaging was het ontwikkelen van een structuur om al die cellen bij elkaar te houden en efficiënt te koelen. De structuurvorm kon niet geproduceerd worden met de bestaande technieken. Daarom maakte het team gebruik van 3D-printing. Jens Jespers van het Solar Team: “Het is een techniek die volop in opmars is en het was een uitdaging om ermee aan de slag te gaan. Dankzij de vorm en de gebruikte materialen hebben we een heel veilig en licht batterijpakket kunnen ontwerpen.”
De Technical Innovation Award is de belangrijkste en meest begeerde prijs na de top 3-plaatsen in het klassement. Matthijs Plettinx: “Dit is een mooie bekroning voor anderhalf jaar hard werken. We hebben onze wagen helemaal zelf gemaakt. Tijdens de race hebben we geen technische problemen gehad. Dat op zich is al een bewijs dat we echt een goede wagen gebouwd hebben. Het doet deugd om hier nog extra erkenning voor te krijgen.”
Bij het maken van de batterijstructuur kreeg het team de hulp van Materialise uit Leuven. Dat bedrijf is gespecialiseerd in 3D-printing en hielp de studenten bij het testen en optimaliseren van de structuur.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.