Ads Top

Zonnepanelen duurder in aanschaf, maar nog steeds aantrekkelijk

Zonnepanelen zijn voor het eerst in zeker 14 jaar in prijs gestegen. Volgens een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt de prijs van een set van 10 panelen op 7.500 euro (zonder btw).

De prijs van zonnepanelen is gestegen vanwege een aantal ontwikkelingen. Zo is de prijs van transport van zonnepanelen fors gestegen door de hoge brandstofprijzen en zijn de grondstoffen duurder geworden. Verder speelt de inflatie een rol. Ook is de markt overspannen door de hoge vraag naar zonnepanelen en tot slot zijn kosten voor arbeid gestegen.

De prijspeiling is uitgevoerd in december 2022. Ondanks de prijsstijging blijft de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk. Die levert met een rendement van 5 procent meer op dan geld op een spaarrekening zetten.  

Zonnepanelen hebben een lange levensduur, ze gaan zeker 25 jaar mee. Ondanks de nieuwe aanschafprijzen, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig.

De terugverdientijd hangt af van een aantal factoren, zoals de prijs die mensen voor de panelen betalen en de energieprijs. Deze terugverdientijd kan variëren tussen de 7 en 9 jaar, afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs.

Het is volgens Milieu Centraal zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen. Sommige offertes zaten nog op het prijsniveau van 2021, anderen zaten bijna twee keer zo hoog.

Een andere opvallende uitkomst is dat micro-omvormers de norm lijken te worden. In 60 procent van de offertes werden micro-omvormers opgenomen. Deze zijn duurder dan serieel geschakelde zonnepanelen met één omvormer. Ze zijn alleen nodig als er op een deel van het systeem schaduw valt. Wel gaan ze langer mee dan gewone omvormers, namelijk net zo lang als de zonnepanelen.

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor de eerste twee jaar met de huidige stroomprijs. Vanaf 2025 rekent zij met een stroomprijs van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar een prijs van 25 cent per kWh vanaf 2030. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 9 cent per kWh geldt. Dat is 80 procent van het kale leveringstarief.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.