Ads Top

NXT Mobility ontwikkelt ultrasnelle laadpalen met accu’s voor zwak stroomnet

Een bedrijf uit Noord-Holland gaat laadpalen leveren die auto’s snel kunnen opladen terwijl het stroomnet overbelast is. Dat is mogelijk dankzij ingebouwde bufferaccu’s die worden bijgeladen op rustige momenten op het stroomnetwerk, bijvoorbeeld ’s nachts.

Hoewel er incidenteel al sinds 2021 op kleine schaal mee is geëxperimenteerd, zijn er voorzover bekend nog geen voorbeelden van werkende snelladers met een geïntegreerde accubuffer die grootschalig worden toegepast. Deze speciale laadpalen moeten een bijdrage leveren aan het tegengaan van het groeiende probleem in Nederland dat het aantal elektrische personenauto’s en vrachtwagens toeneemt terwijl het stroomnet vooralsnog onvoldoende is uitgebouwd.

Het probleem van overbelasting van het net door het toenemende aantal elektrische voertuigen, maar ook door meer vraag naar stroom in het algemeen, speelt vooral in de provincies Noord-Holland, Friesland, Noord-Brabant en Gelderland. Daarnaast wordt op bedrijfsterreinen door heel het land het tekort aan laders steeds groter.

Het opladen van een personenauto voor een rijafstand van zo’n tweehonderd kilometer aan een laadpunt thuis duurt doorgaans met een 11kW lader 300 minuten. Met een snellader van 50kW kost dat een uur. Het nieuwe apparaat, dat geleverd wordt door het Alkmaarse bedrijf NXT Mobility, kan met een inputvermogen van 22 kW in ongeveer twintig minuten tijd een voertuig volledig opladen met een laadvermogen van maximaal 300kW.

Overigens zijn er momenteel nog nauwelijks elektrische auto’s die dergelijke laadsnelheden aankunnen. De verwachting is dat dat de komende jaren snel verandert.

Er waren afgelopen januari volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur in heel Nederland 1920 snelladers met een capaciteit van 100kW of meer. Daar zitten voor zover bekend geen snelladers bij met een geïntegreerde accubuffer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.