Ads Top

Meer drukte op het laagspanningsnet door verduurzaming lokale energievoorziening

Na grote bedrijven krijgen ook consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting vaker te maken met een elektriciteitsnet dat voller raakt.

De energietransitie is nu echt op stoom. Niet alleen bedrijven maken de omslag naar duurzame energie. Ook steeds meer consumenten en kleine bedrijven verduurzamen. Nederland is met 2 miljoen huishoudens met zonnepanelen Europees kampioen zon op dak. Ook rijden er in 2022 al ruim 340.000 elektrische auto’s in Nederland en hebben ruim 100.000 huishoudens in 2022 een warmtepomp aangesloten.

De uitbreiding van het elektriciteitsnet in de woonwijk is niet alleen een technische opgave, maar ook een ruimtelijke en maatschappelijke opgave. Voor de duizenden extra elektriciteitshuisjes is ruimte nodig. Ook moet op den duur 1 op de 3 straten open om de verzwaringen van het elektriciteitsnet te realiseren. Dit vraagt om een gemeenschappelijke aanpak.

Consumenten kunnen ook zelf een bijdrage leveren aan de drukte op het elektriciteitsnet
Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat. Een beperkt deel van die stroom wordt direct in de woning verbruikt, het overschot wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit kan zorgen voor spanningsproblemen. Recent is door het kabinet besloten tot de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor wordt eigen gebruik van zonne-energie meer gestimuleerd.

Door het groeiende aantal zonnepanelen wordt de elektriciteitskabel in de straat midden op de dag steeds meer belast. Wordt de spanning op een kabel te hoog, dan grijpt de omvormer bij de consument thuis in en schakelt deze af waardoor er tijdelijk geen zonnestroom aan het net wordt geleverd. Hou daarom de zon in huis, en gebruik zonne-energie op het moment dat de zon schijnt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.