Ads Top

360 hennepkwekerijen opgerold met hulp van Liander

In 2022 heeft netbeheerder Liander samen met de politie 360 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarbij is 18,7 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 6.500 huishoudens wordt verbruikt. In 2021 kwam het aantal ontdekte hennepkwekerijen nog boven de 600 uit.

De terugloop van het aantal ontdekte hennepkwekerijen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Echter betekent dit niet dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk afneemt. Het lijkt erop dat de bereidheid van burgers om een vermoedelijke hennepkwekerij te melden is gedaald. Liander, die samenwerkt met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merkt dat er opvallend minder meldingen binnenkomen.

Illegale hennepkwekerijen op zolders en in kelders van woningen zorgen nog onverminderd voor gevaarlijke situaties. Veel kwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Naast dat dit verboden is, zijn veel van deze aansluitingen amateuristisch aangelegd. Dit leidt tot zeer brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen, opgezet voor het kweken van hennep. Om dat te voorkomen blijft Liander zich samen met andere netbeheerders, politie en gemeenten inzetten om zoveel mogelijke van deze gevaarlijke situaties te stoppen. Tips van omwonenden zijn daarbij cruciaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.