Ads Top

Essent versnelt investeringen

De bruto winstmarge van Essent bedroeg in 2022 3,2 procent. In de afgelopen drie jaar was deze gemiddeld 5,1 procent. Ondanks de forse prijsstijgingen op de internationale markt, konden klanten gedurende heel 2022 rekenen op concurrerende tarieven door tijdige en gunstige inkoop van gas en stroom, stelt het bedrijf.

De hogere temperaturen in de wintermaanden hadden een positieve invloed op het bedrijfsresultaat. Deze bedroeg 324 miljoen voor afschrijvingen en belastingen.

Essent investeert de komende jaren gemiddeld ongeveer 50 miljoen euro per jaar om bedrijven en woningen van het gas te halen en in plaats daarvan duurzaam te verwarmen en verkoelen, veelal in nauwe samenwerking met gemeenten.

Essent investeert ook in de installatie van grootschalige batterijen in Nederland. In 2022 nam Essent in Terneuzen al een grootschalige energie-opslagbatterij in gebruik. Dit jaar worden deze investeringen fors opgeschroefd. Batterijen worden steeds belangrijker omdat wind- en zonne-energie daarmee op momenten van overschot kan worden opgeslagen. Niet alleen maakt dit de energierekening betaalbaarder, het is ook een belangrijk middel om het groeiende probleem van netcongestie te verlichten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.