Ads Top

Inzicht in stroomverbruik

Consumenten kunnen flink besparen op hun energierekening als ze inzicht hebben in het stroomverbruik van apparaten. De Consumentenbond maakte daarom een overzicht van het stroomverbruik van 40 elektrische apparaten.

De Consumentenbond berekende de jaarlijkse stroomkosten bij gemiddeld gebruik van de apparaten. Daarbij is uitgegaan van het tarief van het energieplafond: 0,40 euro per kWh. Grote stroomslurpers zijn bijvoorbeeld de jacuzzi (1000 euro per jaar bij tweewekelijks gebruik van 1,5 uur) en grote aquariums (zo’n 400 per jaar). Maar ook de pomp van de vloerverwarming zonder schakelaar vreet stroom en kost al snel 280 per jaar.

Consumenten kunnen ook veel besparen door halogeenlampen te vervangen door ledlampen. Een halogeenlamp van 60 watt die 3 uur per dag brandt, verbruikt zo’n 65 kWh, oftewel 264 euro per jaar. Een ledlamp van 6 watt geeft evenveel licht en verbruikt maar 7 kWh, wat neerkomt op €28 per jaar.

En kokendwaterkranen zijn handig, maar verbruiken stroom voor het opwarmen van het water én in de standby-stand. Gemiddeld kost zo’n kraan 114 per  eurojaar. Een waterkoker is met 32 euro per jaar een stuk zuiniger.

Er staan ook verrassende meevallers in het overzicht. Zo kost het opladen van een e-bike gemiddeld 4 euro per jaar. Dat is net zo weinig als het opladen van een tablet. En een inktjetprinter kost slechts 0,50euro  per jaar wanneer hij 1 uur per week aanstaat . Ook goed om te weten: het stroomverbruik van een laptop ligt flink lager dan dat van een pc.

1 opmerking:

  1. Het algemene punt is helder uiteraard maar de cijfers lijken niet geheel te kloppen. Bij een gebruikt tarief van 0,4 euro/kWh kan de 65kWh gebruikende halogeenlamp niet meer dan 260 euro kosten. Dit zou 26 euro moeten zijn. Of de tekst is niet duidelijk. Dit brengt de andere genoemde cijfers in diskrediet.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.