Ads Top

Fluvius klaar voor grootste injectie groen gas bij BioBlue in Ieper

Netbedrijf Fluvius is klaar met alle voorbereidingswerken voor de grootste biomethaan-injectie in Vlaanderen. Die komt in Ieper waar de onderneming BioBlue momenteel een gloednieuwe vergistingsinstallatie bouwt. Die zet organisch afval om in duurzaam biomethaan dat rechtstreeks op het gasnet zal worden geïnjecteerd. Op vol vermogen kan de installatie 2000 m³ biomethaan per uur leveren. De opstart is gepland voor komende zomer.

BioBlue legt zich al langer toe op de verwerking van organisch en biologisch afval tot energie. Op zijn site in Ieper bouwt het bedrijf een nieuwe vergistingsinstallatie, 5 keer krachtiger dan de huidige. Via die nieuwe vergister zal heel wat meer biogas kunnen worden opgewekt. Een derde van dat gas zal via een warmtekrachtkoppeling (wkk) worden omgezet in elektriciteit en warmte voor eigen gebruik.

De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling: het gaat om de vierde soortgelijke installatie in heel Vlaanderen, na IOK in de Kempen, Aquafin in Antwerpen en Verko in Dendermonde. Net als bij hernieuwbare stroom van windmolens en zonnepanelen zorgt ook deze techniek voor schone energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.