Ads Top

Gemeente Arnhem start pilot met energiezuinig witgoed

Arnhemmers met een laag inkomen waarvan bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine stuk is, krijgen vanaf nu een energiezuinig model ter vervanging. Hierdoor is het ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk om te verduurzamen. Daarnaast hoopt het college dat deze pilot bijdraagt aan lagere kosten voor energie, juist bij de Arnhemmers waar een lagere energierekening erg welkom is.

Voorheen kregen inwoners van Arnhem met een laag inkomen vanuit bijzondere bijstand een vergoeding voor tweedehands witgoed waarbij niet werd gekeken naar het energielabel. De gemeente vergoedt vanaf nu in plaats daarvan alleen nieuwe apparaten met label A tot en met D. Er komt altijd een monteur langs die bekijkt of het apparaat gerepareerd kan worden of moet worden vervangen. De kosten voor een reparatie kunnen ook vergoed worden, maar alleen wanneer het apparaat al energiezuinig is. Andere apparaten worden vervangen in plaats van gerepareerd. In de nieuwe pilot hoeven inwoners de kosten niet terug te betalen.

De vergoeding was altijd in de vorm van leenbijstand, wat betekent dat het bedrag in sommige gevallen terugbetaald moest worden. Het college kiest ervoor de nieuwe pilotregeling in te zetten als gift in plaats van een lening.

De pilot gaat met terugwerkende kracht in van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2025.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.