Ads Top

Zonneplan introduceert laadpaal-op-uurprijzen

Zonneplan breidt haar assortiment uit met slimme laadpalen. Door de koppeling met een dynamisch energiecontract stimuleert het energiebedrijf gebruikers bewust te laden op momenten waarop goedkope wind- en zonnestroom beschikbaar is. De laadpalen zijn bovendien gereed voor het inspelen op onbalans, waardoor de aangesloten auto’s kunnen bijdragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet.

Met de toename van het aantal elektrische auto’s (EV’s) ontstaat er op piekmomenten steeds meer druk op het elektriciteitsnet. Het gros van deze auto’s wordt namelijk aan het begin van de avond aan de laadpaal gezet, waardoor de vraag naar stroom enorm toeneemt. Tegelijkertijd neemt de laatste maanden de interesse in dynamische energiecontracten toe. Door zo’n contract te combineren met een laadpaal die uitgesteld kan laden, wordt het aantrekkelijk om de goedkope groene momenten te benutten en de avondpiek juist te vermijden.

Vooralsnog laat Zonneplan deze keuze aan de gebruiker. Via de app ziet deze tijdens welke uren de stroomprijs het laagst is en kan hij het laden inplannen. Zo moet vertrouwen ontstaan in deze manier van uitgesteld laden. Bovendien is het ‘gewoon’ mogelijk om à la minute te laden wanneer dat nodig is. Dit kan tot een vermogen van 11 kilowatt, waarbij de functie Dynamic Load Balancing voorkomt dat de stoppen springen wanneer er op dat moment ook andere grote stroomverbruikers in huis aan staan. De laadpaal stopt dan automatisch tijdelijk met laden.
 
Waar de uurprijzen een dag van tevoren bepaald worden op basis van de weersverwachting, verschilt het daadwerkelijke aanbod van wind- en zonnestroom elke minuut. Op de onbalansmarkt kunnen energiebedrijven daarop inspelen door extra stroom in te voeden bij tekorten of juist af te nemen bij overschotten. Doordat alle laadpalen en slimme meters aangestuurd worden vanuit een centrale server, kan Zonneplan aangesloten EV’s in de toekomst gaan inzetten voor deze vorm van netstabilisatie. De klant geeft dan alleen aan wanneer de accu vol moet zijn, de software bepaalt zelf tijdens welke uren, kwartieren of zelfs minuten het laden het voordeligst is.

Om het laden op uur- of onbalansprijzen mogelijk te maken is een koppeling tussen de laadpaal, de app en de slimme meter noodzakelijk. Daarvoor gebruikt Zonneplan eigen hard- en software, in de vorm van een P1-dongle in de slimme meter en een geïntegreerde hardwaremodule in de laadpaal. Beide communiceren via 4G, waardoor de gebruiker niet afhankelijk is van het wifi-thuisnetwerk. Dat is volgens Zonneplan vanuit het oogpunt van dataveiligheid essentieel. Bovendien zorgt het ervoor dat de laadpaal altijd online is, ongeacht de staat van het wifi-thuisnetwerk van de gebruiker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.