Ads Top

Zeker vier energieleveranciers hebben geen financiële buffers

Van de twintig energieleveranciers waarvan de Vastelastenbond de financiële gezondheid onderzocht, zijn er vier met een negatieve solvabiliteit. Deze energieleveranciers zijn kwetsbaar zijn voor financiële tegenslagen.

Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie. De solvabiliteit van Mega Energie was van alle onderzochte partijen in 2021 het laagst. Deze nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.

Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de consumentenorganisatie gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Vijf energieleveranciers hebben een positieve, maar lage solvabiliteit. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een percentage tussen de twintig en zestig procent scoren deze energiebedrijven het hoogst op solvabiliteit.

De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.

De huidige situatie in de energiemarkt is amper te vergelijken met hoe de markt zich vorig jaar ontwikkelde. Er zijn geen vaste contracten meer en de extra kosten die energiebedrijven maken, kunnen ze doorrekenen aan hun klanten aan de hand van variabele tarieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.