Ads Top

'3x efficiënter dan zonnecellen'

De Nederlandse duurzame energie start-up Suncom Energy is er naar eigen zeggen in geslaagd om de zonthermie technologie (CSP) waarvan de efficiëntie drie keer hoger is dan zonnecellen die direct elektriciteit opwekken, beschikbaar te maken voor kleinschaliger gebruik.

Tot nu toe kon deze techniek alleen zeer grootschalig toegepast worden in centrales van honderden megawatt en gigantische investeringen. Bakkerijen, kassen, voedselverwerkingsfabrieken, zwembaden en wijken (stadsverwarming) krijgen hiermee toegang tot deze technologie. De Utrechtse start-up heeft recentelijk twee miljoen euro groeigeld opgehaald en is klaar om de eerste installaties te produceren.

De doorbraak van Suncom maakt het toepassen van CSP nu ook mogelijk op kleinere schaal bij dezelfde hoge temperaturen. Met parabolische spiegels van slechts twee meter breed kan Suncom’s technologie dezelfde hoge temperaturen bereiken die nodig zijn voor veel warmtetoepassingen en het opwekken van elektriciteit. De ontwikkeling naar kleinere installaties voor veel lagere financiële lasten maakt CSP aantrekkelijk voor een veel bredere markt.

CSP is ontwikkeld om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast biedt het een betaalbaar alternatief tegen exploderende energietarieven. De technologie van Suncom maakt gebruik van parabolische spiegels met een breedte van slechts 2 meter, significant kleiner dan traditionele CSP-technologie. De crux zit ‘m in de speciale buis in het brandpunt van de spiegels, de zogenaamde receiver. Hierdoor wordt vloeistof gepompt, welke verhit wordt door de geconcentreerde zon. Door het speciale ontwerp van de receiver kunnen temperaturen tot wel 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij. Oorspronkelijk ontwikkeld als schaalmodel door oprichter Henk Arntz op zijn eigen zolder, is de CSP-technologie van Suncom nu in staat goedkoop groene energie te leveren door de kracht van de zon meer dan 100 keer te vermenigvuldigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.