Ads Top

Groningers bijna kwart van inkomen kwijt aan energie, laagste energiequote in Flevoland

De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de provincie Groningen het hardst in. Met hun relatief grote en oude woningen en lage gemiddelde inkomen zijn zij liefst 23,6 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening.

Ook de andere noordelijke provincies scoren hoog, terwijl Flevolanders er juist het meest genadig van afkomen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. Waar Friesland, Drenthe en Groningen tot een energiequote van meer dan 22 procent komen, gaat het in Flevoland om ‘slechts’ 15 procent.

Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Zo houdt een Utrechter na betaling van de energierekening liefst 679 euro meer over dan iemand uit Groningen. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.

Al inzoomend blijkt dat men in de Groningse gemeente Pekela het grootste deel van het inkomen kwijt is aan gas en stroom: liefst 28,3 procent. Zij houden ook in absolute zin het minst over. Na Pekela volgt De Wolden in Drenthe. Al met al komen vijftien van de 25 gemeenten met de hoogste energiequote uit Drenthe, Groningen of Friesland.

Aan de goede kant van de ranglijst vinden we onze hoofdstad. In Amsterdam is de energiequote met 13,7 procent het laagst van heel Nederland. Een combinatie van een relatief hoog gemiddeld inkomen en relatief kleine (dus energiezuinig te verwarmen) woningen is daarvoor volgens Zonneplan de voornaamste oorzaak. Na Amsterdam volgen Purmerend en Oegstgeest, waar de energiequote ook onder de 15 procent blijft. Slechts drie gemeenten in de top-25 liggen buiten de Randstad. Inwoners van Bloemendaal houden na betaling van de energierekening het meest over.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.