Ads Top

Variabel tarief Eneco omlaag

Klanten van Eneco die in januari 2023 een nieuw Variabel Vrij tarief ontvangen gaan ruim 12 procent minder per maand betalen voor hun energie. Het tarief voor gas en stroom daalt voor deze klanten ondanks de stijging van de BTW. In combinatie met de invoering van het prijsplafond komt de energierekening voor hen nog lager uit.

Eneco stelt maandelijks een nieuw tarief vast voor haar klanten met een Variabel Vrij contract, dat in principe drie maanden gelijk blijft. Voor januari ligt het tarief voor gas op 2,99404 euro per kuub en voor stroom op  0,68677 per kWh. Dit is inclusief de huidige energiebelastingen en 21 procent BTW in plaats van 9 procent BTW in 2022.

Eneco koopt tot kort voor het moment van tariefbepaling in voor deze groep klanten, waardoor wij kunnen meebewegen met de huidige, dalende internationale energiemarkt. Eneco kan daarom voor de derde maand op rij een prijsvoordeel doorgeven aan haar klanten.

Het prijsplafond, dat de overheid in samenwerking met de energiebedrijven instelt, zorgt er in het nieuwe jaar voor dat klanten nog goedkoper uit zijn voor hun gas en stroom. Ongeveer tweederde van de klanten van Eneco blijft onder de verbruikslimieten (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom). De nieuwe tarieven gelden alleen voor het verbruik boven deze limieten.

Essent verhoogt met ingang van 1 januari 2023 wel de tarieven voor klanten met een variabel contract. Een belangrijke oorzaak zijn volgens de leverancier de gestegen inkoopprijzen voor stroom en gas. Een andere reden is de stijging van belastingen met ingang van het nieuwe jaar.

Afgelopen jaar heeft Essent met haar inkoopstrategie stroom en gas tegen relatief gunstige prijzen kunnen inkopen. Doordat de internationale gas- en stroomprijzen aanhoudend hoger blijven, ontkomt ook Essent er niet aan om de tarieven te verhogen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.