Ads Top

Budget Energie uit Energievergelijker Consumentenbond

De Consumentenbond haalt Budget Energie uit zijn Energievergelijker omdat het bedrijf de regels rondom salderen negeert. Budget Energie verrekent de opbrengst van zonnepanelen van klanten maandelijks met hun stroomverbruik in plaats van per jaar. Dat kost consumenten veel geld.

Consumenten kunnen de stroom die zij met zonnepanelen opwekken, salderen. Dat houdt in dat zij de stroom die ze in een jaar opwekken, wegstrepen tegen de stroom die zij (later) afnemen van hun energieleverancier.

Budget Energie saldeert bij klanten met een variabel contract per maand. Daardoor kunnen die hun verbruik in de donkere wintermaanden, waarin ze zelf weinig stroom opwekken, niet verrekenen met een eerder opgewekt overschot aan stroom in de zonnige maanden. Terwijl dat juist de crux van de salderingsregeling is.

Hoewel in de huidige Elektriciteitswet niet heel duidelijk staat dat salderen op jaarbasis moet, hebben de Autoriteit Consument & Markt en minister Jetten (Energie en Klimaat) laten weten dat dat wel degelijk altijd de bedoeling is geweest. De minister heeft een zogenoemde nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd waarmee dit punt in de Elektriciteitswet wordt verduidelijkt.

Ook energieleverancier Vrijopnaam saldeert maandelijks. De Consumentenbond heeft beide energiebedrijven aangeschreven en de ACM geïnformeerd. De toezichthouder heeft laten weten dat ze juridisch geen mogelijkheid heeft om in te kunnen grijpen. Maar ze roept de energiebedrijven wel op om hun werkwijze aan te passen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.