Ads Top

Stedin roept bedrijven op: zet flexibel elektriciteitsvermogen in voor Dordtse Kil

Stedin doet een oproep aan bedrijven op bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV (DistriPark Dordrecht) om op korte termijn hun elektriciteitsvermogen, tegen een vergoeding, flexibel in te zetten. Aanleiding is de nieuwe Netcode Elektriciteit die meer mogelijkheden biedt voor congestiemanagement.

De energietransitie heeft enorme gevolgen voor het elektriciteitsnet. De toename van lokaal opgewekte duurzame zonne- en windenergie aan de ene kant en de stijgende vraag naar elektriciteit aan de andere kant, vraagt steeds meer capaciteit van het net. Op sommige piekmomenten – bijvoorbeeld als de zon veel schijnt en als het waait – kan het elektriciteitsnet tijdelijk overbelast raken en dat moet worden voorkomen. Hier kunnen (lokale) ondernemers bij helpen.

Sinds september 2021 geldt voor DistriPark Dordrecht congestie, filevorming op het elektriciteitsnet, wat betreft teruglevering van energie aan het net. Dit heeft tot gevolg dat nieuwe duurzame projecten van bedrijven op bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV de door hun opgewekte energie niet kunnen terugleveren aan het net. Dat is onwenselijk. Stedin gaat daarom de capaciteit van het lokale net uitbreiden door een nieuw transformatorstation te bouwen op Dordtse Kil III, maar deze extra capaciteit is niet eerder dan 2025 gerealiseerd.

In de tussentijd bieden de nieuwe spelregels van toezichthouder ACM en de nieuwe Netcode Elektriciteit, netbeheerders meer mogelijkheden voor congestiemanagement; het efficiënter benutten van ruimte op het elektriciteitsnet. Eerder waren die mogelijkheden er niet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.