Ads Top

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van 489.120 euro. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 is zelfs al de energie die in de gemeente gebruikt wordt duurzaam opgewekt. Hengelo heeft een aanpak gemaakt om duurzame energie op te wekken via zon en wind. De gemeenteraad heeft deze aanpak in februari 2022 vastgesteld in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030. De locatie tussen Nobian en Twence in de Boeldershoek is aangewezen als energiegebied om zonne-energie op te wekken.

De locatie ligt ten noorden van Twence, tussen de Boekeloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg. Het gaat om een zonneveld van 24 hectare. Twaalf hectare van de gronden is eigendom van de gemeente Hengelo. Ten zuiden hiervan gaat energieleverancier Vattenfall op circa 12 hectare particuliere grond een zonneveld aanleggen. De energiecoöperatie Energie van Hengelo gaat dit Vattenfall-zonneveld mede exploiteren. Het streven is meer dan 50% lokaal eigenaarschap. De gemeente Hengelo onderzoekt hoe dit zonneveld ontwikkeld en geëxploiteerd gaat worden. Het totale gebied wordt gezamenlijk aangepakt als één project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.