Ads Top

Powercrumbs helpt Alliander productie groen gas te verhogen

De Arnhemse start-up Powercrumbs heeft de derde innovatie challenge van netwerkbedrijf Alliander gewonnen. Met hun innovatie leveren zij een bijdrage om tijdens de zomermaanden meer groen gas kwijt te kunnen, wanneer het gasnet niet toereikend is.

Eind juni heeft Alliander ondernemers, uitvinders en vernieuwers op het online platform Starthubs uitgedaagd om oplossingen te bedenken om het seizoensprobleem met groen gas op te lossen. Tijdens de zomermaanden kan er namelijk meer groen gas geproduceerd worden dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor blijven producenten van groen gas ’s zomers met een overschot zitten en worden zij beperkt in hun productie. Daarnaast beperkt het seizoensprobleem ook het gebruik van groen gas en daarmee de verduurzaming van het gasgebruik.

Met de innovatie challenge zocht Alliander een oplossing om in de zomer toch het overschot van groen gas in te kunnen zetten. Het netwerkbedrijf ontving 17 inzendingen, waarvan vier ideeën zijn gepresenteerd aan een team van specialisten.

Powercrumbs wil het seizoensprobleem oplossen met een virtuele pijplijn tussen de producent en bouwplaatsen. Dit doen zij door het overschot aan groen gas bij de producent onder hoge druk op te slaan in mobiele opslagcontainers. Deze containers worden vervolgens met vrachtwagens naar bouwprojecten in de omgeving gebracht. Hier wordt het groene gas gebruikt als duurzame brandstof voor aggregaten. En zorgt zo voor grote milieuvoordelen door lage uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgassen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.