Ads Top

Mogelijk energielabel voor digitale diensten

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam werken aan energielabels die vertellen of een digitale dienst veel of weinig energie verbruikt.

Zo veel als er gesproken wordt over het energieverbruik van vliegen of autorijden, zo weinig wordt er gesproken over het energieverbruik van onze digitale infrastructuur en diensten, zoals datacenters en cloud computing. Naar verwachting zal in 2030 maar liefst 21 procent van het wereldwijde energieverbruik nodig zijn voor alle IT-toepassingen ter wereld.

Aan het Instituut voor Informatica van de UvA werken onderzoekers aan energielabels voor digitale diensten, vergelijkbaar met de energielabels die verplicht zijn voor huishoudelijke apparaten als koelkasten en wasmachines.

Wanneer je een YouTube-video op je telefoon bekijkt, gaat de informatie langs verschillende tussenstations: van het datacentrum dat de YouTube-video opslaat tot tussenliggende servers en uiteindelijk tot je telefoon.

De onderzoekers willen voortaan de CO2-voetafdruk van een digitale dienst uitrekenen en toevoegen aan het label.

Het Energy Labels-project is in april van dit jaar gestart. De onderzoekers willen wiskundige modellen ontwikkelen, deze verifiëren met simulaties en uiteindelijk ook metingen doen in een nagebootste omgeving.

Een digitale dienst zou dus een energielabel kunnen krijgen dat varieert van groen, voor een laag energieverbruik, tot rood, voor een hoog energieverbruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.