Ads Top

Stroomprijs blijft gelijk, gasprijs stijgt flink

De dalende tendens van de variabele energietarieven verandert na drie jaar in een stijgende lijn. Dit komt door een verhoging van de gasprijzen. De prijs voor stroom blijft nagenoeg gelijk. Huishoudens die al jaren hetzelfde energiecontract hebben zitten in de regel op variabele tarieven. Gemiddeld zijn ze vanaf 1 januari op jaarbasis € 20,- meer kwijt, los van de gestegen belastingen en netwerktarieven. De variabele tarieven worden elk half jaar opnieuw vastgesteld.

Vergelijkingssite Pricewise.nl heeft dat berekend op basis van de laatste informatie over de nieuwe energietarieven van de ‘energiereuzen’ Delta, Eneco, Essent en Nuon. Ruim 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een contract met variabele tarieven. De inkoop van gas wordt duurder door een lager aanbod van Nederlands gas en kartelafspraken van de grote olieproducerende landen, in relatie met de groothandelsprijzen voor gas.

Drie jaar op rij gingen huishoudens erop vooruit doordat de variabele energietarieven gestaag daalden. Een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) bespaarde in die periode ruim € 200,-. Daar lijkt echter een einde aan gekomen. “Momenteel zitten de energietarieven weer in de lift, maar historisch gezien zijn ze nog steeds laag. Het kan dus lonen om nu te kiezen voor een vast tarief,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise.

Het is niet zo dat iedereen volgend jaar duurder uit is. Bij sommige leveranciers zijn mensen zelfs goedkoper uit. Essent laat weten dat klanten er zo’n 35 euro per jaar op vooruit gaan, bij een gebruik van 3.500kWh aan stroom en 1.600 m3 aan gas. Eneco maakte bekend dat klanten er 66 euro op achteruitgaan, bij een verbruik van 2.800 kWh aan stroom en 1.200 m3 aan gas. Dit ligt iets onder het gemiddelde verbruik in Nederland. Eneco heeft nu de laagste variabele tarieven van de vier traditionele leveranciers. Het spant erom of dat in 2017 zo blijft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.