Ads Top

Röntgenstraling geeft chemische details prijs van werkende batterij

Als er betere batterijen waren, zou de belangstelling voor elektrische auto's een stuk groter zijn. Moniek Tromp van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry van de Universiteit Amsterdam onderzoekt daarom werkende batterijen met behulp van röntgenstraling. Zo 'ziet' ze chemische details die helpen de capaciteit en levensduur van de batterijen te verbeteren. Tromp presenteert haar onderzoek op 6 december op het grote Nederlandse chemiecongres CHAINS in Veldhoven.

Dat Moniek Tromp in staat is de chemie van werkende batterijen te onderzoeken, is bijzonder. Tot nu bestudeerden onderzoekers vooral batterij-componenten nadat een batterij in bedrijf is geweest.

Tromp's zogenaamde operando ('in werking') spectroscopie biedt vaak nieuwe inzichten, die soms zelfs in strijd zijn met eerdere studies. Zo slaagde ze er onlangs in vast te stellen in welke vorm het metaal mangaan zich precies manifesteert aan de anode (een van de polen) van een Li-ion batterij.
Li-ion batterijen zijn nu vooral te vinden in mobiele telefoons en laptops. De verwachting is dat nieuwe, mangaanhoudende elektrodematerialen dit batterijtype geschikt maken voor toekomstige, betaalbare elektrische auto's met een grote actieradius. Tromp bracht met haar onderzoek nieuwe details aan het licht over het mangaan dat zich - ongewenst - naar de anode verplaatst. De 'oxidatietoestand', die bepalend is voor de reactiviteit, blijkt heel anders dan waar men tot nu van uitging. Deze informatie biedt mogelijkheden om de migratie van mangaan te voorkomen of verminderen, en zo de Li-ion batterij te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.