Ads Top

Belangrijke rol voor makelaars bij verduurzamen gebouwde omgeving

Makelaars kunnen een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarmee dragen zij bij aan een schoner en efficiënter energiegebruik in met name de bestaande koopwoningen in Nederland. Dit blijkt uit een debat tussen NVM-voorzitter Ger Jaarsma en MKB-Nederland-voorman Michaël van Straalen in de uitgave NVMagazine.

De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is een van de speerpunten in NL Next Level, het ambitieuze investeringsprogramma van diverse ondernemingsorganisaties. Van Straalen van MKB-Nederland, een van de initiatiefnemers, en NVM-voorzitter Ger Jaarsma houden de mogelijkheden om energie te besparen in de gebouwde omgeving tegen het licht. In het kader van de transitie naar een duurzame energievoorziening moeten onder meer de 8 miljoen huizen en gebouwen in Nederland veel energiezuiniger worden.

Van Straalen: "Dat sluit goed aan bij het Energieakkoord, waar ik trouwens ook een kanttekening bij wil plaatsen. Het akkoord is gericht op zowel de reductie van de CO2-uitstoot, de toename van het aandeel duurzame energie en de terugdringing van het energieverbruik. Mijn punt is: in een CO2-neutrale bebouwde omgeving maakt het niet uit hoeveel energie je gebruikt, want die energie is hernieuwbaar. Op grond van doelen die jaren geleden zijn vastgesteld, gaat het op termijn miljarden kosten om woningen en andere gebouwen energiezuiniger te maken. Volgens mij is het efficiënter om een deel van dat geld te investeren in maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen."

In de wetenschap dat in het Energieakkoord doelen staan die in 2050 moeten zijn gerealiseerd, pleit Jaarsma voor een betrouwbare overheid die decennialang durft vast te houden aan het uitgestippelde beleid. "Er zijn op energiegebied internationale afspraken gemaakt met een looptijd van 30 jaar. Dan moet je in Nederland niet na iedere kabinetswisseling het beleid omgooien, dat werkt niet." Van Straalen: "Dus: de komende 20, 30 jaar consequent en realistisch beleid, dat geen verplichtingen bevat, want die werken averechts, maar effectieve fiscale en financiële prikkels."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.