Ads Top

D66 lanceert actieplan elektrisch rijden

D66 wil het voor mensen aantrekkelijker maken om een schone elektrische auto te kopen. Samen met de PvdA presenteert D66 vandaag tien voorstellen om elektrisch autorijden in Nederland een stimulans te geven.

Ze pleiten onder meer voor minimaal één oplaadpunt iedere 25 kilometer, een garantie op de batterij in de auto en lagere parkeertarieven voor elektrische auto’s. Met het plan willen beide partijen elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar maken en de klimaatdoelstellingen halen.

In Nederland rijden nu al 100.000 elektrische auto’s rond, maar dat zijn voor 94% zakelijke auto’s. De komende vier jaar komen 75.000 van deze auto’s op de tweedehandsmarkt, en de vrees is dat zonder extra maatregelen deze auto’s niet aan particulieren verkocht worden maar naar het buitenland verdwijnen. Teveel automobilisten zijn nog onbekend met elektrisch rijden. Zij staren zich blind op vermeende nadelen of zien vooral de barrières van elektrisch rijden. Met de introductie van nieuwe modellen worden elektrische auto’s steeds betaalbaarder. De batterij van elektrische auto’s wordt krachtiger, waardoor nieuwe modellen 400 kilometer kunnen rijden op een acculading.

D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven: “Elektrische auto’s zijn comfortabel, snel en schoon. Ze zorgen voor minder geluidsoverlast en stoten geen ongezonde uitlaatgassen uit. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in onze binnensteden. Vooral voor de 1 miljoen mensen in Nederland met een longziekte is gezonde lucht belangrijk. We hebben bovendien met z’n allen veel geïnvesteerd in nieuwe elektrische auto’s voor de zakelijke markt. Het zou zonde zijn als we die moderne schone auto’s niet in Nederland zouden houden. Dan moeten mensen er wel vanuit kunnen gaan dat bijvoorbeeld de accu van een tweedehands elektrische auto nog steeds goed is. D66 wil dat iedereen een schone en betaalbare tweedehands elektrische auto kan kopen in de plaats van een auto die rijdt op benzine of diesel.”

PvdA Kamerlid Duco Hoogland: “Elektrische auto’s hebben de toekomst. Ze stoten geen broeikasgassen uit, dragen bij aan een beter milieu en zijn onmisbaar bij de strijd tegen klimaatverandering. En elektrische auto’s worden ook steeds goedkoper. Maar de omslag gaat niet vanzelf, er zijn nog teveel praktische barrières. Met een benzineauto kan je namelijk overal tanken, met een elektrische auto nog niet. We mogen niet stil blijven staan, maar moeten hier nu vol op inzetten.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.