Ads Top

Productie groene energie valt bar tegen

Ondanks recordinvesteringen vallen de productie en winstgevendheid van groene energie bar tegen. Dat blijkt uit onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes. Zo zijn investeringen in biobrandstoffen en biomassa in de versukkeling geraakt en dalen al 8 jaar op rij.

Alles bij elkaar stegen de investeringen in hernieuwbare energie de afgelopen jaren wereldwijd gemiddeld zo'n 10 procent per jaar. Het geld ging daarbij vooral naar zonne- en windenergie. Investeringen in energiebronnen als biobrandstoffen, biomassa en waterkracht laten de afgelopen 8 jaar juist een daling zien van gemiddeld jaarlijks 15%. Belangrijke oorzaak hiervan zijn de lagere grondstofprijzen, waaronder olie.

Uit het onderzoek blijkt dat zonne-energie investeerders het meest aanspreekt. Euler Hermes schat de investering hiervoor in 2016/2017 op 380 miljard dollar wereldwijd. Dat is fors hoger dan de investeringen in deze periode in windenergie: 286 miljard dollar.

Matige winst Maar de winstmarges van bedrijven in deze sectoren zijn verre van indrukwekkend. Over de afgelopen 8 jaar worstelt solar met een gemiddeld operationele marge van -10%, bij windenergie is dat -1 procent. De schuldenlasten van de bedrijven zijn enorm. SunEdison, een van de grootste spelers op het gebied van zonne-energie, kan hierover meepraten. Het bezweek bijna onder de schuldenlast en vroeg eerder dit jaar uitstel van betaling aan.

Euler Hermes verwacht voor de komende 3 tot 5 jaar dat de gemiddelde winstgevendheid van zonne-energiebedrijven positief zal zijn. Voor de windindustrie zal de operationele marge naar schatting uitkomen op +5%.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.