Ads Top

Leeuwarden Vrij-Baan laat drie zonneparken ontwikkelen

Ecorus Projects B.V. uit Purmerend gaat, in opdracht van Leeuwarden Vrij-Baan, drie zonneparken in Leeuwarden ontwikkelen en exploiteren. Wethouder Isabelle Diks, gedeputeerde Michiel Schrier, directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Noord Nederland, Elze Klinkhammer, en directeur Ecorus, Frans Latjes, hebben vanmorgen gezamenlijk het projectbord met de naam van de ontwikkelaar onthuld. Het zijn de eerste zonneparken in de gemeente Leeuwarden.

Bij de aanleg van de Haak om Leeuwarden hebben de samenwerkingspartners van Leeuwarden Vrij-Baan  als ambitie vastgelegd dat de weg duurzamer moest zijn dan een traditionele weg. Niet alleen door energie te besparen, met (dimbare) LED verlichting en energiezuinige installaties, maar ook door duurzame energie-opwekking langs de weg. De koppeling duurzame energie-opwekking en infrastructuur is nog steeds vrij uniek in Noord Nederland. Door de ‘overhoeken’ te benutten voor zonneparken, kan duurzame energie worden opgewekt. Overhoeken zijn locaties die na de komst van de Haak geen functie meer hebben, omdat ze niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld landbouw of wonen. Twee van de zonneparken - De Zwette en Drachtsterweg - komen op grond van de gemeente Leeuwarden. Zonnepark Hemriksein is het eerste zonnepark dat op grond van het Rijksvastgoedbedrijf wordt ontwikkeld. Voor twee van de parken is SDE+ subsidie verkregen. Deze subsidies worden overgedragen aan Ecorus.

Vanaf het voorjaar van 2018 leveren de drie zonneparken ca. 4 MW energie op. Genoeg om zeker duizend huishoudens van groene stroom te voorzien. De opgewekte stroom wordt rechtstreeks verkocht aan een energieafnemer en terug geleverd aan het net.Openbare aanbesteding

Afgelopen half jaar is Vrij-Baan met een Europese openbare aanbesteding op zoek gegaan naar een geschikte marktpartij voor de zonneparken. Ecorus Projects B.V. uit Purmerend is hierbij als het meest gunstig beoordeeld. Ecorus is een snelgroeiende ontwikkelaar van zonne-energieprojecten met vestigingen in Nederland, België en de VS. De komende periode worden de overeenkomsten met Ecorus gesloten. Vervolgens kan Ecorus aan de slag met de voorbereiding en realisatie.Onder de naam Leeuwarden Vrij-Baan werken de gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat samen aan bereikbaarheid van Leeuwarden en Fryslân.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.