Ads Top

Europese uitwisseling energie draagt bij aan dalende prijzen

De verduurzaming van de productie van elektriciteit maakt verdere integratie van de Europese markt noodzakelijk. Het aanbod van zonne- en windenergie wisselt immers per regio en per kwartier, waardoor Europese landen voor elkaar moeten kunnen bijspringen. Europese marktintegratie zorgt voor meer leveringszekerheid, minder prijsverschillen tussen de Europese landen en meer welvaart in Nederland. Dat wordt bevestigd door het Market Monitoring Report 2015, een publicatie van ACER (Agency for the cooperation of energy regulators) en Ceer (Council of European energy regulators).

De prijs voor elektriciteit is sinds 2007 structureel gedaald. Dat komt onder andere doordat de mogelijkheden om elektriciteit uit te wisselen met andere Europese landen steeds beter worden benut maar ook door structurele overcapaciteit van productie in de Europese markt. De kosten in Nederland voor het balanceren van vraag naar en aanbod van elektriciteit behoren tot de laagste in Europa terwijl deze markt nog niet Europees is geïntegreerd. Zowel voor deze als voor de andere markten kunnen de kosten nog verder omlaag door de aanwezige fysieke transportcapaciteit in grotere mate aan de markt ter beschikking te stellen. Dit betekent meer handel en kleinere prijsverschillen, zonder additionele investeringen.

Minder vraag, meer dan voldoende (mondiaal) aanbod, lage olieprijzen en veranderende gascontracten hebben in 2015 bijgedragen aan een dalende prijs voor gas in Europa. Ook de prijsverschillen tussen Europese landen zijn verder afgenomen. De Nederlandse handelsplaats TTF heeft, samen met de Engelse handelsplaats NBP, de meest ontwikkelde markten voor korte en lange termijnproducten. Daarmee vervult TTF volgens het rapport een leidende rol in Europa. Zo functioneren de prijzen op TTF ook steeds vaker als referentieprijs voor andere markten op het Europese continent. Een aparte case study beschrijft hoe TTF zich heeft ontwikkeld tot de handelsplaats die het nu is. De toenemende handel via beurzen en het toenemende aanbod van lange termijn producten op TTF kunnen nieuwe marktpartijen aantrekken. Gasprijzen vormen daardoor een nog betere afspiegeling van vraag en aanbod op de Europese gasmarkt.

Uit de publicaties blijkt verder dat Nederland voor zowel elektriciteit als gas tot de meest competitieve consumentenmarkten in Europa behoort. In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.