Ads Top

Energiebesparing in bestaande koopwoningen

De regio IJmond-Zuid Kennemerland vraagt een miljoen euro innovatiesubsidie; het exacte bedrag is 1.055.000 euro. Dit komt uit de landelijke subsidieregeling van honderd miljoen euro voor energiebesparing in bestaande koopwoningen. Namens de regio IJmond-Zuid Kennemerland diende de gemeente Haarlem en Omgevingsdienst IJmond de subsidieaanvraag in.

De aanleiding was de klimaattop in Parijs. Daardoor heeft het Rijk 100 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor energiebesparing in bestaande koopwoningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beheert dit geld en formuleerde een aantal doelen, waaronder een innovatiesubsidie met de naam ‘Innovatieve Aanpakken’.

De subsidieregeling is bedoeld voor regionale aanpakken om bestaande koopwoningen ineens of in stappen naar energieneutraal te renoveren. Regio’s konden samen met ondernemers een aanvraag doen. De regio IJmond-Zuid Kennemerland schreef zich samen met ongeveer 45 ondernemers in onder de naam ‘Eerst Aanpakken, Dan Opschalen!’. Namens de regio IJmond-Zuid Kennemerland diende de gemeente Haarlem en Omgevingsdienst IJmond de subsidieaanvraag in. De subsidieaanvraag is positief beoordeeld. Daarmee ontvangt de regio een financiële bijdrage van 50.000 euro voor het uitvoeren van de eerste fase van de Innovatieve Aanpak.

In de Innovatieve Aanpak is een grote rol weggelegd voor de bestaande Stichting Huizen Aanpak die oude woningen in de regio wil verduurzamen. De Stichting bestaat uit bouwers, installateurs, architecten, adviseurs en overheden. De Stichting fungeert als betrouwbare lokale gids en ontzorgt de consument. De Stichting ontwikkelt energieneutrale verbouwingen voor zes woningtypen. De verbouwcapaciteit van de Stichting Huizen Aanpak wordt met de subsidie opgevoerd van 10 naar 300 woningen. Met de subsidieaanvraag gaat de gemeente ook een strategie ontwikkelen voor aardgasvrije wijken. De Ramplaan is al van start gegaan en doet een haalbaarheidsonderzoek naar een aardgasvrije wijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.