Ads Top

De invloed van kerst op ons energieverbruik

Kerst staat voor de deur. Nederland geniet massaal van het samenzijn en het heerlijke eten. Veel huizen zijn versierd met kerstverlichting en de gourmetstellen gaan aan. Maar wat betekent dat voor het energieverbruik in Nederland? En hoeveel van de gebruikte stroom is duurzaam opgewekt? We vragen het de specialisten op de handelsvloer van Eneco, waar 24/7 in energie wordt gehandeld.

Lucien Wiegers, directeur Handelsvloer Eneco: ‘December is een piekmaand qua elektriciteitsverbruik. Dit komt niet door de kerstverlichting, maar omdat het de meest donkere maand van het jaar is. De verlichting gaat eerder aan en er wordt dus meer elektriciteit verbruikt.’
‘Tijdens de kerstdagen zien wij juist een dip in het stroomverbruik, de vraag naar elektriciteit is deze twee dagen het laagst vergeleken met de andere winterdagen. Dit is vooral een gevolg van het feit dat veel mensen vrij zijn, veel bedrijven en winkels dicht zijn en er een aangepaste dienstregeling van het openbaar vervoer is.’

Het weer heeft veel invloed op de energiehandel. Als de zon schijnt en het hard waait, wordt immers meer duurzame energie opgewekt. De weersvoorspelling op dit moment geeft aan dat het tijdens de kerstdagen hard gaat waaien. Vooral op Eerste Kerstdag draaien de windmolens naar verwachting op volle kracht.
Als we kijken naar de weersverwachting is de voorspelling dat op Eerste Kerstdag 23 procent van de elektriciteitsvraag in Nederland opgewekt wordt met groene stroom uit de windproductie in Nederland.

De voorspelling voor opwek van de totale windproductie in Nederland op Eerste Kerstdag is gezien de weersverwachting circa 63 GWh. De voorspelling voor de totale elektriciteitsvraag in Nederland voor de gehele zondag is circa 275 GWh.

Kortom, geen witte kerst dit jaar, maar een kerst met harde wind. Dus volop groene stroom voor de kerstverlichting en gourmetstellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.