Ads Top

Student Zaid Thanawala winnaar Shell Bachelor Master Prijs

Op woensdag 25 maart won Zaid Thanawala, student Sustainable Energy Technology aan de TU Delft met zijn masterthesis over efficiente conversie van zonne-energie naar waterstof de Shell Bachelor Masterprijs.

Daarnaast kreeg hij ook de meeste stemmen van het publiek en won hij ook de publieksprijs. Niek van den Top van Wageningen University and Research Centre werd beloond voor de beste bachelorscriptie met zijn onderzoek naar het gebruik van eendenkroos als veevoer.

Juryvoorzitter Louise Fresco, van Wageningen UR: ‘De technologie is toepasbaar, relevant en technologisch uitdagend. Zaid Thanawala toont bovendien duidelijk technologisch en innovatief leiderschap. Dat hebben we nodig.'

Het fluctuerend karakter van hernieuwbare energie bronnen zoals zonne-energie is een van de grote problemen voor grootschalige implementatie. Bij een overproductie van zonnestroom kan deze elektriciteit moeilijk worden opgeslagen. De oplossing hiervoor is het efficiënt opslaan van zonne-elektriciteit in een praktische vorm. De innovatieve applicatie die de student aan de TU Delft ontwikkelde, is gebaseerd op een duurzame, silicium foto-elektrochemisch apparaat. Als dit apparaat in water wordt ondergedompeld en er licht opvalt, wordt water in waterstof en zuurstof omgezet. Deze waterstof kan worden gebruikt als energieopslag of er kan met behulp van CO2 aardgas uit worden gemaakt. Dit lost het opslagprobleem van hernieuwbare energie over  langere periodes, zoals de natuurlijke seizoenen, op. Voor de uitvoerbaarheid is een rendement van ten minste 10% gewenst. Met de op silicium gebaseerde zonnecel die de student ontwikkelde is een potentieel rendement van 12,3% haalbaar. Dit resultaat toont de enorme potentie van deze op silicium gebaseerde technologie aan. 

Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Shell Bachelor Master Prijs, worden bachelor en mastersstudenten van de vier universitieten Wageningen UR, TU Delft, UTwente and TU Eindhoven uitgedaagd om de technische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van water, voedsel en energie te laten zien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.